În vacanţă la noi în ţară

23 June , 2014 Loredana Costina Diverse

vacanțăSă mergi în vacanţe în Bulgaria, Grecia, Franţa, Italia, e minunat, nu spun nu. Una dintre cele mai frumoase vacanţe pe care am făcut-o fost la pas şi cu maşina prin Europa. Numai că adesea mi se pare că uităm că avem şi la noi în ţară locuri fabuloase, încărcate de istorie şi mistere, cu mâncare bună, linişte şi gazde primitoare, la pensiunile din crestele munţilor sau la hotelurile din mijlocul oraşelor. Poate nu pentru a sta două săptămâni în acelaşi loc, dar ce ar fi dacă ne-am folosi concediul de două săptămâni să vedem cât mai multe locuri din ţara noastră frumoasă şi să descoperim noi obiective turistice care nu apar pe nicio hartă?

Un astfel de loc, pe care probabil nu l-aţi privit ca pe unul în care să vă faceţi vacanţa, este Zalău. Situat la 85 km de Cluj-Napoca, 122 km de Oradea, 88 km de Baia Mare și 90 km de Satu Mare, e un loc pe care trebuie să îl vizitaţi, atât pentru frumuseţile din împrejurimi, cât şi pentru obiectivele turistice din oraş. Zalău este situat la doar câţiva kilometri de Porolissum, capitala provinciei Dacia Porolissensis între anii 124-271. Aici este un complex arheologic foarte bine conservat, unde puteţi admira două obiective turistice foarte vizitate: Poarta Praetoria şi Amfiteatrul roman.

În interiorul oraşului, Zalăul încă păstrează aerul micului târg care a fost odinioară. Clădirea Primăriei datează din anul 1836 şi este constuită în stilul barocului austriac. Tot din aceaşi perioadă datează clădirea Colegiului Național „Silvania”, iar o altă clădire celebră este Clădirea Transilvania –Vigadó”, unde în prima parte a anilor 1900 a funcţionat un restaurant care a găzduit evenimente ce au contribut la făurirea istoriei noastre. Zalăul are şi muzee şi galerii de artă, iar aici puteţi vedea o impresionantă colecție de insecte, ce are la bază specimenele de insecte și fluturi ale biologului Takács Adalbert.

Nu e greu să ajungeţi la Zalău, aveţi ce vedea, iar de aici vă puteţi plimba şi prin împrejurimi. Despre ele, într-un articol viitor. Cât despre cazare, puteţi opta pentru pensiuni sau pentru un hotel, găsiţi fără probleme hoteluri Zalău de la Bookingexpert.ro şi pe aşapteadimensiune.ro. Iar de aici, dacă vă place, vă puteţi face rezervare pentru un hotel în altă parte a României. Cum ar fi să ne petrecem vacanţele din următorii doi – trei ani descoperind şi redescoperind frumuseţile ţării noastre? Mă pot gândi la multe lucruri bune care ies din asta şi aş avea şi argumente economice sofisticate, dar cel mai important e că astfel am ajunge să ne cunoaştem cu adevărat ţara şi să o iubim mai mult.

 

Vorbeste acum sau taci pe vecie.

Loredana Costinataravacanta


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *