Cinefil – Brick Mansions

26 April , 2014 Andrei Ciobanu Cinefil

 

Brick mansionsBrick Mansions – Paul Walker promovează Parkour în ultimul său film

Brick Mansions este un film de acțiune cu de toate: focuri de armă, curse de mașini, umor involuntar, un gangster fan Bob Marley care vrea să distrugă lumea (rapper-ul RZA) și polițistul cel bun care se opune (Paul Walker), ajutat de-un fost pușcăriaș dat naibii (David Belle), două tipe care se luptă bine de tot (una bună și-una rea, dar amândouă bune rău!) un uriaș caricatural ce-aduce a Shrek și-o bombă ce ticăie, amenințând să distrugă o parte din orașul Detroit.

Da, par cam multe în povestea asta, dar nu te îngrijora: acrobațiile Parkour te vor captiva din primele minute și iți vor crește adrenalina atât de mult, încât până la final nici nu va mai conta ca scenariul scârțâie binișor, că RZA joacă neconvingător un personaj ce suferă la final de o dedublare aiuritoare de personalitate și că filmul e plin de stereotipuri (polițai bun care vrea să salveze lumea, răufăcatori negri, politicieni corupți, populație săracă sacrificată pentru dezvoltarea comercială a orașului etc.).

Brick Mansions este remake-ul filmului francez “District B13”(2004) și are la bază scenariul lui Luc Besson (regizor și scenarist al “The fifth element”(2007)). Acțiunea a fost mutată din suburbiile Parisului într-un ghetou din Detroit și are loc în anul 2018. La fel ca și originalul, filmul beneficiază din plin de talentul lui David Belle și de acrobațiile Parkour, un sport inventat chiar de Belle în anii ‘80, derivat din tehnicile militare de antrenament pentru depășirea oricăror obstacole. Filozofia Parkour e foarte simplă: trebuie să ajungi din punctul A în punctul B în cel mai eficient mod posibil, folosindu-ți doar corpul și elementele din jur pentru a te propulsa. Așadar, alergare, sărituri, salturi de la înălțimi și obstacole depășite.

Asta au de făcut și eroii noștri, Damien (Paul Walker) și Lino (David Belle), pentru a se infiltra în Brick Mansions și a-și duce la capăt misiunea. Fiecare, propria lui misiune.

2018, Detroit, legea marțială. Brick Mansions, ghetoul părăsit pe care a pus stăpânire Tremaine (RZA), șeful unei bande violente de traficanți de droguri și de arme, este închis, baricadat și păzit de forțe armate, din dorința autorităților de a proteja siguranța publică. Primarul și acoliții săi au pus deja la cale un plan de reconstrucție a zonei, dar Tremaine și răufăcătorii lui le încurcă socotelile, mai ales că acesta a reușit să pună mâna pe o bombă și amenință cu distrugeri masive dacă nu îi sunt respectate cerințele.

Din condei scenaristic, politistul Damien Collier (Paul Walker) și fostul deținut Lino se cunosc, își dau seama că au un dușman comun, pe Tremaine cel pasionat de gătit și-un scop comun: să pătrundă în Brick Mansions. Damien are misiunea oficială de a dezamorsa bomba și este motivat de dorința de razbunare personală, iar Lino luptă să își salveze fosta iubită, Lola, ținută ostatică de Tremaine tocmai pentru a-l ademeni pe Lino în ghetou.

Așa cum spuneam mai devreme, nu-ți bate capul cu scenariul. Încercând să înțelegi logica lui, riști să pierzi esențialul: frumusețea coregrafiei scenelor de luptă și autenticitatea lor, indiferent de tehnica folosită sau de protagoniști. Pentru că în Brick Mansions nu doar Damien și Lino sunt grozavi, ci și Lola (Catalina Denis) păzită strâns de mâna dreaptă a lui Tremaine, Rayzah (Ayisha Issa). Scena de luptă dintre cele două, de pe acoperiș, are un final de milioane; este una dintre preferatele mele din tot filmul.

Mi-a plăcut Paul Walker, cu șarmul lui reținut și bine dozat, c-un umor subtil și-un corp atletic perfect lucrat. Dar capul rautăților și eroul-eroilor nu este el, ci David Belle: plin de nerv, cu gesturi rapide și agile ca de panteră, cu acrobații geniale care sfidează legile fizicii și o privire pătrunzătoare, parcă mereu pusă pe șotii,  care mi-a adus aminte Robert de Niro in “Goodfellas” și de Colin Farrell în “The Recruit”.

Numeroasele momente în care Walker și Belle aleargă, sar, escaladează ziduri și clădiri, se rostogolesc, plutesc în gol, aterizează la punct fix și se bat, între ei sau cu inamicul, sunt savuroase și recomandă filmul pentru o vizionare între prieteni.

A fost părerea Anei Munteanu despre Brick Mansions. Dacă v-a făcut curioși, îl puteți vedea în cinematografele partenere Ro Image 2000.

Vizionare plăcută!

Camille DelamarreCatalina DenisDavid BelleGouchy BoyLuc BessonPaul WalkerRo Image 2000RZA


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *